La Meridiana i el Paral.lel de Barcelona 

trans.gif (43 bytes)
trans.gif (43 bytes)
blank.gif (49 bytes)blank.gif (49 bytes)
 

blank.gif (49 bytes)

 

grog1.gif (890 bytes)   grog3.gif (888 bytes) blank.gif (49 bytes)
 

 

L'orientació (buscar l'orient, és a dir, l'est) de l'Eixampla de Barcelona es força sorprenent. Les illes de cases foren una quadricula i estan orientades de manera que cada xamfrà mira a un punt cardinal (nord, est, sud, oest) diferent. Aquesta disposició minimitza les façanes que miren a ple nord i ple sud, no deixant cap façana sense llum directa del Sol en algun moment de l'any i permetent una millor regulació de les temperatures dels habitatges.

El projecte de l'Eixampla existeix des de 1859 quan l'enginyer Ildefons Cerdà va proposar el seu model d'urbanització dels terrenys del pla que s'estenien més enllà de les muralles de Barcelona vers les viles de Gràcia, Sants, Sant Andreu, etc. El projecte de Cerdà, tot i no ser el guanyador del concurs proposat per l'Ajuntament de Barcelona i venir imposat pel govern central, tenia en compte molts aspectes lligats a la higiene (tenia llavors Barcelona 150.000 habitants i la desitat de població més alta d'Europa, més de 900hab/Ha) i la circulació (xamfrans per a facilitar la circulació i visibilitat).

El projecte però va aixecar altres polèmiques. Tan amples i fora de lloc veien els antics barcelonins els carrers, voravies i passeigs de l'actual Eixampla, que fins i tot va haver-hi propostes de costruir pisos en les illes de vianants que hi ha entre el carril central de la Gran Via de les Corts Catalanes i els seus carrils laterals.

 

Aprofitant els traçats existents del Camí Ral de Sants i Sant Andreu, Cerdà va estructurar, ja en els primers plànols de 1855, dos grans avingudes perpendiculars que formaven 45 graus amb la quadrícula de l'Eixampla; el Paral.lel (est-oest) i la Meridiana (nord-sud).

Corre la llegenda que el nom de l'Avinguda del Paral.lel ve de Josep Comas Solà (1868-1937), insigne astrònom català. La història explica que Comas va convèncer una ex-minyona de la família que es va establir posant una bar en aquella avinguda, que dones el nom de Paral.lel el seu establiment. La popularitat i fama de Comas va convèncer la propietària i combinat amb el bon nom del local va acabar donant-lo a l'Avinguda.

 

Avatars polítics i guerres han canviat el nomenclàtor dels carrers de Barcelona, sent un exemple l'avinguda del Paral.lel, anomenada avenida del Marqués del Duero durant el període de la dictadura del general Franco. El poc arrelament d'aquest nom imposat i la popularitat de Comas poden ser les causes d'aquesta història. El que sembla però força clar es que la denominació de l'Avinguda del Paral.lel i Meridiana apareix ja en el projecte inicial de Cerdà de 1855.

Val a dir que no gaires anys abans (1792-1798), Méchain i Délambre van mesurar el meridià que passa per Barcelona, Paris i Dunkerke per tal d'establir la mesura exacta del metre patró i crear el Sistema Mètric Decimal, adoptar oficialment a Espanya en 1855.

Si prolonguem el Paral.lel cap l'Est i la Meridiana cap el Sud, les línies s'interceptaran a l'antic far del port de Barcelona, avui anomenat Torre del Rellotge, pel rellotge de 4 esferes que s'hi va instal.lar en el segle XVIII. 

La Torre es veu encara avui si mirem des del Maremàgnum cap el moll de Pescadors, entre l'Institut de Ciències del Mar i el Passeig Joan de Borbó. 

A més a més la bisectriu de l'angle format entre el Paral.lel i la Meridiana coincideix amb els actuals carrer del Bisbe, plaça de St. Jaume i carrer Ciutat, és a dir, el Decumanus de la ciutat romana. 

L'avinguda del Paral.lel segueix el paral.lel terrestre 41 graus 22 minuts i 33 segons Nord  mentre que la Meridiana està alineada amb el meridià 2 graus 13 minuts i 45.38 segons Est.


Actualització: octubre 1998
Font: http://www.gea.cesca.es/~ipa/galeria/index.html

 
grog2.gif (888 bytes)   grog4.gif (888 bytes)
 blank.gif (49 bytes)
trans.gif (43 bytes)

 trans.gif (43 bytes)Grup d'Estudis Astronòmics      

trans.gif (43 bytes)
 blank.gif (49 bytes)