Dedicació de l'asteroide Verdaguer

trans.gif (43 bytes)
trans.gif (43 bytes)
blank.gif (49 bytes)
 

blank.gif (49 bytes)

 

grog1.gif (890 bytes)   grog3.gif (888 bytes) blank.gif (49 bytes)
 

Actes de dedicació de l'asteroide Verdaguer a Vic i a Folgueroles

El dia 7 de novembre es van fer a la Universitat de Vic i a Folgueroles sengles actes commemoratius d'haver atorgat el nom de Verdaguer a l'asteroide 38671 per part del Minor Planet Center (MPC), en honor del poeta català Jacint Verdaguer, nascut a Folgueroles l'any 1845 i molt vinculat també a la ciutat de Vic, on va cursar els estudis sacerdotals. 

dedicacio1.jpg (37813 bytes) Acte a Vic. D'esquerra a dreta, Josep M. Bosch, Jaume Nomen i Pere Tió.

Primer hi va haver una sessió pública a l'aula magna de la Universitat de Vic, amb presentació general de Josep M. Bosch, de qui va partir la idea d'atorgar el nom de Verdaguer a un asteroide que Nomen tingués en cartera. Després va parlar Pere Tió, que va glossar Verdaguer com a poeta, i concretament la seva afecció a l'astronomia, reflectida en el llibre Al cel (vegeu un recull de poesies), en què es mostra meravellat de l'espectacle nocturn, de la sensació d'infinit i de la transcendència del cosmos. El llibre va ser escrit amb la mirada posada en el més enllà, després dels greus problemes personals de l'autor, que desitjava ja allunyar-se d'aquest món ingrat en què havia palpat la incomprensió i la soledat molt més que el comú dels mortals. Va ser molt interessant l'esment dels llibres d'astronomia que figuraven a la biblioteca personal de Verdaguer. Finalment va prendre la paraula Jaume Nomen, que va presentar de forma brillant un muntatge audiovisual explicatiu dels cossos menors del Sistema Solar, les seves característiques i la importància que se'ls dóna darrerament amb els treballs fets a tot el món per cartografiar de forma ja bastant completa el Sistema Solar. Va acabar amb un joc en què proposava als espectadors que detectessin un asteroide real mentre es movia contra els fons del cel d'estrelles fixes.  

dedicacio2.jpg (19893 bytes) dedicacio3.jpg (12827 bytes)

Dos aspectes de l'acte celebrat a Folgueroles, localitat natal de Verdaguer.

L'acte de Folgueroles es va celebrar més tard i va ser una repetició del de la Universitat de Vic, però en un ambient diferent, ja que coronava les sessions del Col·loqui Verdaguer, celebrades a can Dachs, seu actual de l'ajuntament. Els reunits eren majoritàriament estudiosos del poeta, especialistes en diferents aspectes de la seva obra i entusiastes verdaguerians en general, que van rebre amb sorpresa i fervor la designació del MPC. 

L'asteroide 38671 va ser descobert el dia 7 d'agost de 2000 per Jaume Nomen Torres, des de l'Ametlla de Mar, Tarragona, i va rebre la numeració provisional 2000PZ6. De seguida es va comprovar que el nou objecte ja havia estat detectat anteriorment, concretament l'any 1977, i per això el van numerar en poc temps, quan en realitat els nous descobriments necessiten completar almenys quatre oposicions per atènyer la numeració definitiva, que comporta la facultat de triar un nom per part del descobridor.

orbita.jpg (24007 bytes)

Característiques físiques: Verdaguer té aproximadament 6,2 Km de diàmetre i completa una òrbita al Sol en 3,82 anys, amb un semieix orbital a 2,44 Unitats Astronòmiques del Sol. L'Unitat Astronòmica equival a 150.000.000 Km. 

 

blank.gif (49 bytes)
Jaume Nomen Torres va néixer a Tortosa el 23 de juny de 1960. És metge i professor associat de biomaterials de la Universitat de Barcelona. És membre actiu del GEA i pertany també a l'Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM). Porta descoberts una seixantena d'asteroides fins al present, entre els quals destaca Antoniromanya, en honor del matemàtic i astrònom Antoni Romanyà, director des de 1939 a 1970 de l'Observatori de l'Ebre, i Anaverdú, en honor de la seva esposa Ana Verdú. Dins de l'àmbit de la recerca sobre cossos menors del Sistema Solar, és director del Projecte Unicorn 3SSS, que emplaça tres telescopis automàtics de 61 cm de diàmetre a les localitats de Piera, l'Ametlla de Mar i Costitx (Mallorca) per augmentar la capacitat de detecció i estudi dels asteroides. En gran part gràcies a la seva aportació personal, i també gràcies a la tasca de l'OAM, el 21 de maig de 2002 es va constituir formalment Spaceguard Spain, la delegació espanyola de Spaceguard Foundation. Des de l'any 1997 l'Observatori Astronòmic de Mallorca és membre d'aquesta entitat internacional, que centra la seva activitat en l'estudi dels objectes NEO (Near Earth Objects) i que cerca els fons necessaris per millorar i promoure les tècniques de detecció, observació, seguiment, càlcul i deflecció dels asteroides més perillosos, així com l'elaboració conscient i responsable de les notícies generades en el camp dels NEO. nomen.jpg (11144 bytes)
 
grog2.gif (888 bytes)   grog4.gif (888 bytes)
 blank.gif (49 bytes)
trans.gif (43 bytes)

 trans.gif (43 bytes)Grup d'Estudis Astronòmics      

trans.gif (43 bytes)
 blank.gif (49 bytes)