| Fundació Observatori Esteve Duran | L'Associació | GEA |

trans.gif (43 bytes)

oed2_transp.gif (1456 bytes)

CENTRE ASTRONÒMIC DE CATALUNYA
Observatori Esteve Duran

trans.gif (43 bytes)
trans.gif (43 bytes)
blank.gif (49 bytes)
 
spain.gif (899 bytes) english.gif (998 bytes)
 
Investigació     
Àrees recerca  
Formació           
Divulgació         
Activitats          
Recursos           
Galeria               
Accés                 
La Fundació      
L'Associació     
Notícies astro.  


foed.gif (604 bytes)


seva.gif (2715 bytes)


gea.gif (4936 bytes)

 

uvic.gif (2106 bytes)

 

logfcr.jpg (2349 bytes)

 

cac.jpg (1565 bytes)


blank.gif (49 bytes)
trans.gif (43 bytes)

Contacte: duranobs@astrogea.org


La Fundació Observatori Esteve Duran impulsa la construcció d'un gran Centre Astronòmic amb la finalitat de cobrir les vessants de divulgació, educatives, de formació de futurs investigadors i de recerca. En tots aquests fronts s'està treballant en l'actualitat mitjançant conferències, sessions d'observació, cursets escolars, etc. També s'han signat acords de col.laboració amb diverses universitats i s'estan desenvolupant diferents projectes.

blank.gif (49 bytes) Projecte del Centre Astronòmic de Catalunya. A la part de dalt es poden veure les 7 cúpules petites destinades a sessions escolars. Mes properes, sobre l'edificació hi han les tres cúpules dels telescopis de 41 cm destinades a divulgació i a recerca, així com les dels telescopis automàtics de 75, 60 i 51 cm, dedicats a la recerca.

Quant estigui acabat, l'observatori comptarà amb els actuals telescopis de 60 cm i 41 cm de la Fundació, més la cessió de diversos telescopis robòtics de 51, 41, 36 i 31 cm, a més de la muntura de un 75 cm, per part del GEA, provenents molts d'ells de l'Observatori de Sampsor, que serà traslladat en part a l'Observatori Esteve Duran. També es disposarà de un bon nombre de telescopis menors, tant per a tasques educatives com per a la recerca.  

l'Ajuntament de Seva ha aportat a la Fundació els terrenys necessaris en el paratge El Montanyà i s'estan cercant el recursos necessaris, havent-se iniciat ja la primera fase de les obres de construcció de les primeres cúpules, destinades tant a tasques de recerca com de divulgació i ensenyament.

cac_sig.jpg (24500 bytes) blank.gif (49 bytes) cac_tel.jpg (24239 bytes)

Acte de signatura del conveni entre la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Seva i la Fundació Observatori Esteve Duran per a la construcció del Centre Astronòmic de Catalunya.

 

blank.gif (49 bytes)
L'Observatori Esteve Duran
blank.gif (49 bytes)

El telescopi de 60 cm 

A principi dels anys vuitanta s'inicià l'estudi d'aquest telescopi, el més gran i tècnicament avançat de Catalunya. Cal esmentar que el projecte no va estar gens fàcil i durant diversos anys es va recopilar informació dels principals constructors de telescopis d'arreu del món. Per diversos motius i després de moltes consultes, en ves d'adquirir un telescopi comercial, finalment es va decidir construir-el aquí, a casa nostra. A finals de 1993 els treballs conclogueren i al desembre de 1994 l'Observatori fou solemnement inaugurat pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya.

Referent a l'òptica, és una combinació Cassegrain, on el mirall principal de 60 cm a F/4, és portat a F/10 i F/15, mitjançant dos secundaris alternatius. A més, disposa d'un reductor i corrector de camp que el converteix en un F/6, corregit d'aberracions per un diàmetre d'imatge de 70 mm. L'òptica és de gran qualitat i la seva superfície està tallada a una precisió de 1/30 d'ona.

blank.gif (49 bytes)
blank.gif (49 bytes) El tallat de l'òptica s'encomanà a la casa francesa SECIMO, de Manosque (Alta Provença, França) que és la proveïdora de l'Observatori de St. Michel (OHP) i fou supervisada directament pel GEA. La casa alemanya SCHOTT subministrà els blocs de vitroceràmica ZERODUR, amb un coeficient nul de dilatació.

La cúpula és de ferro aluminitzat i fou adquirida a la prestigiosa firma ASH DOME.


L'Observatori compta amb cameres CCD, fotòmetres fotoelèctrics, cameres de televisió, ordinadors, i tota mena d'accessoris per a poder portar tasques de recerca astronòmica. A més, l'Observatori disposa d'un telescopi equatorial de 41 cm, diversos de 20 cm i d'instrumental menor. 

Malauradament el Sr. Esteve Duran,  que fou el seu creador i a qui deu el nom l'Observatori, no pogué gaudir-ne gaire, doncs fatalment malalt quan es va concloure l'obra, va traspassar l'11 de setembre de 1995.

blank.gif (49 bytes) t-60-2.jpg (87711 bytes)

Una obra com aquesta no podia començar i acabar amb una sola persona, així que després d'estudiar diverses alternatives, a principis de 1996 el Grup d'Estudis Astronòmics es feu càrrec de la part de recerca de l'Observatori i en el 1998 es va constituir la Fundació Observatori Esteve Duran, formada per familiars directes del Sr. Duran, l'I.lustrissim Ajuntament de Seva i destacades persones que havien contribuït de forma totalment desinteressada a la seva construcció. Finalment, al 1998 es va crear també l'Associació Observatori Esteve Duran, amb la finalitat de promoure actes culturals, ajuts, beques, donacions, seminaris, investigació i publicacions, relacionats amb el món de l'astronomia i ciències afins en suport de les activitats que duu a terme en aquests camps la Fundació Observatori Esteve Duran.

 

Fundació Observatori Esteve Duran