Villa Urania

trans.gif (43 bytes)
trans.gif (43 bytes)
anterior_red.gif (1701 bytes) inicio_red.gif (1659 bytes) mapa_red.gif (1789 bytes)
blank.gif (49 bytes)


 

go1.gif (900 bytes)   go2.gif (897 bytes) blank.gif (49 bytes)
   
La que fou casa de Josep Comas Solà, Villa Urania, és avui una torre encaixonada entre dos blocs de pisos, en el carrer Saragossa número 29. Cap placa o senyal indica que allí visqué l'insigne astrònom, només el nom de Villa Urania en els pilars de l'entrada ens dona alguna pista.

En el mur del costat de la Via Augusta que tanca per darrera la finca hi ha una placa que commemora Comas Solà.

En su observatorio de esta "Villa Urania" el astrónomo José Comas Solá, descubrió, en 20 de Marzo de 1915, el planeta Hispania (804) primero de la serie de astros descubiertos por el que fue primer director del Observatorio Fabra. 1868-1937

El material astronòmic emprat per Comas a Villa Urania no va ser molt aparatós però utilitzat diariament va donar molt bons resultats.

En 1885 Comas Solà va comprar un telescopi refractor de 108 mm de la casa Bardou que va instal.lar al terrat.

1899 és l'any clau per a l'observatori de Villa Urania. Sent ja professor universitari, Comas millorà el seu instrumental amb un telescopi Grubb de 156 mm de diàmetre sobre muntura equatorial (foto); es va equipar amb un micròmetre il.luminat, espectroscopi de protuberàncies solars i una càmera fotogràfica Petzval, de la mateix diàmetre que el telescopi i de 800mm de distància focal, per plaques de 18x24 cm. També renovà el laboratori fotogràfic,  la cúpula de fusta de l'observatori i anomenà casa seva Villa Urania, nom de la musa de l'Astronomia.

La fotografia mostra el Grubb de l'observatori; l'altre telescopi  podria ser el Bardou de 108 mm d'obertura.

Tot i sent director de l'observatori Fabra des de 1904 fins a la seva mort en 1937, Comas observava des de casa seva amb molta freqüència. Això dona a entendre la qualitat, transparència i poca contaminació lumínica del cel de la Barcelona de principis del segle XX.

Amb el telescopi Grubb va descobrir 11 asteroides, estudiar els canvis de la superfície de Mart, seguir els moviments de l'atmosfera de Júpiter, un parell de cometes i molta divulgació. En efecte, Comas obria el seu observatori als membres de la Sociedad Astronómica de España y América que ell fundà i presidí des de 1911 fins a la seva mort.

Josep Comas Solà visqué i treballà en la casa-observatori de Villa Urania fins a la seva inesperada mort per una ràpida bronconeumònia el 2 de desembre de 1937. En el seu testament menciona el destí que ell volia pel seu observatori

"... lega la casa-torre que consigna poseer en la calle de Zaragoza número veintinueve de esta ciudad al Ayuntamiento de la presente ciudad de Barcelona con destino a observatorio popular, grupo escolar o institución cultural que se juzgue conveniente, deseando que se conserven en la finca, diplomas, medallas, objetos artísticos y científicos y demás recuerdos del testador."

Actualment, hi trobem el CEIP Violant d'Hongria, tot i que sembla que l'especulació immobiliària, que ja va estar a punt d'enderrocar l'edifici en 1994, pot fer perillar un altre cop la darrera voluntat de Comas Solà. Mapa localitzacio Villa Urania

Més informació: Astrum núm. 77, butlletí de l'Agrup. Astronòmica.de Sabadell
Fotografies color: l'autor d'aquesta plana, 1998.
Mapa: web Ajuntament de Barcelona


Inici
Actualització: octubre 1998
http://www.astrogea.org/ipa/galeria/villaurania/index.html

 
go3.gif (900 bytes)   go4.gif (901 bytes)
anterior_red.gif (1701 bytes) inicio_red.gif (1659 bytes) mapa_red.gif (1789 bytes)
trans.gif (43 bytes)

 trans.gif (43 bytes)http://www.astrogea.org/ipa/galeria/index.html      

trans.gif (43 bytes)
blank.gif (49 bytes)