Fenòmens mutus dels satèl·lits de Saturn

   

 

Cada 15 anys també poden observar-se fenòmens mutus entre els satèl·lits de Saturn. Encara que aquests presenten una lluentor superficial unes 100 vegades inferior que la dels satèl·lits de Júpiter, en el 1995 el GEA va decidir participar a la campanya internacional d'observació anomenada PHESAT95, organitzada pel Bureau des Longitudes (França). La tasca era un autèntic desafiament per als nostres observadors, doncs en la mateixa presentació del programa de la campanya s'indicava que únicament es podria fer fotometría amb èxit d'aquests fenòmens amb grans telescopis professionals.

A l'hora de la veritat, la major dificultat que es va haver d'afrontar va ser la curta durada d'aquests fenòmens, unit al fet que per a tenir un bon senyal fotométrica, es devien fer exposicions de varis segons i abandonar els fotòmetres fotoelèctrics en favor de les càmeres CCD. D'aquesta forma, les possibilitats d'èxit i la qualitat dels resultats (en ocasions excel·lents) va ser proporcional a la durada de cada fenomen, així com de la proximitat dels satèl·lits al globus del planeta o els anells, que afortunadament estaven de cantó.

 

Telescopi de 41 cm + CCD (J.M. Gómez). 

Imatges CCD del fenomen de la figura superior 

 

Corbes de llum de tres fenòmens mutus dels satèl·lits de Saturn obtingudes pel GEA durant la campanya internacional PHESAT95. 

 


manterior.gif (2510 bytes) mapweb.gif (2256 bytes)