L'oval de llarga vida de la STrZ (1983-1997)

Un detall de Júpiter únic per les seves característiques va ser l'anomenat oval de llarga vida. Va ser vist probablement per primera vegada el 1983 (i seguit amb seguretat des de 1987) a la STrZ a la mateixa latitud que la Taca roja, a una latitud planetogràfica de 21,5 graus Sud. Posseïa una velocitat mitjana de -4 m/s respecte al Sistema III, amb valors extrems entre -2 i -7 m/s. Les seves dimensions mitjanes eren de 9.600 km (est-oest) per 6.000 km (nord-sud). De color generalment blanc, també experimentava canvis de tonalitat com la mareixa Taca roja i fins i tot al 1993, al igual que aquesta, la seva meitat sud va adquirir un color rogenc. Altres analogies van ser que també era un vòrtex anticiclònic i que les imatges CCD a la banda del metà i a les de l'infraroig en 2,2 microns van mostrar que era un detall alt a l'atmosfera, però no tant com la Taca Roja ni les WOS. Així mateix, també creava una petita badia a la SEBs. El seu origen tal vegada cal buscar-el en la intensa activitat que va tenir la SEBs en aquells anys, potser per agregació o fusió de diversos vòrtex menors.

 

Imatges CCD en B, V, R i I al gener de 1993. El detall assenyalat és l'oval de llarga vida de la STrZ. A la dreta, prop del llimb, s'observa la Taca Roja. Noteu com la coloració d'ambdós detalls era la mateixa (T-1m, Obs. Pic du Midi).

Posseïa una velocitat, errant, similar a la de la Taca Roja, encara que en general un xic més lenta i per a la qual cosa anava derivant a poc a poc vers l'oest, donant origen en ocasions a trajectòries de col·lisió entre ambdós detalls, que després es frustraven per culpa d'alguna acceleració de l'oval de la STrZ. Així, s'havia previst una col·lisió per a mitjans o finals de 1993, però l'activitat que es va generar a la regió de resultes de l'erupció de la SEB d'aquell any, va arrossegar l'oval cap endavant, impedint l'encontre.
 

 

 

Aspecte de l'oval de llarga durada de la STrZ el 7 de juny de 1994 amb el telescopi de 1m de Pic du Midi. En el meridià central s'observa l'oval de llarga vida. Imatge de A. García, telescopi de 35 cm, Obs. Astronòmic de Mallorca.

Interessava molt conèixer què ocorreria en el cas d'un xoc i quins serien els seus efectes. En el passat, s'havia vist la interacció d'altres vòrtex més petits amb la Taca Roja, que en arribar al seu extrem oest, unes vegades es desviaven per la SEBs, altres contornejaven a la GRS i en ocasions es trencaven en dos. Els que contornejaven la Taca roja en molts casos eren absorbits o "engollits" per ella i hi ha fins i tot algunes teories que indiquen que la llarga pervivència de la GRS es deu a que és realimentada per vòrtex.

 

L'oval de llarga vida poc abans d'iniciar-se la seva interacció amb la Taca Roja. Imatge obtinguda amb el Telescopi Espacial Hubble (cortesia de Reta Beebe).

 

En aquest cas, es tractava del vòrtex més gran mai observat a la STrZ (a banda de la GRS) i també la major formació ennuvolada que podria interaccionar pel costat est de la Taca roja, doncs fins aquell moment, totes les grans interaccions (com la STrZD) havien tingut lloc pel seu costat oest. Finalment, el tan esperat encontre va tenir lloc el maig de 1997. L'oval va anar acostant-se a la Taca, va començar a penetrar a la badia, i cap a la meitat del recorregut va ser expel·lit cap al nord, fora de la badia, i arrossegat pels vents zonals sembla que va ser disgregat (i tal vegada en part absorbit per la GRS). La veritat és que no va poder sobreviure a l'encontre, recorrent tan sols una quarta part de la perifèria de la GRS i aquí va acabar el seu camí. Desgraciadament, els fenòmens en Júpiter són quan són, no quan un desitjaria que foren. Al maig de 1997, a banda de la inclemència atmosfèrica, el planeta estava massa baix i no va poder seguir-se l'esdeveniment en les condicions que hagueren sigut de desitjar.
 

Seqüència d'imatges d'Isao Miyazaki (telescopi de 40 cm) mostrant l'acostament i posterior interacció de l'oval de llarga vida de la STrZ amb la Taca Roja.

 

Referències

puntet.gif (63 bytes)Sánchez-Lavega., A., Gómez, J.M., Miyazaki, I., Lecacheux, J., Colas, F., Laques, P., The Life Cycles of the Jovian SEB and New Phenomena Observed during the April 1993 Outburst, Bulletin of the American Astronomical Society, 25, nº 3, 1993.  

puntet.gif (63 bytes)Hueso, R., Sánchez-Lavega, A., Lecacheux, J., Colas, F., Gómez, J.M., Miyazaki, I., Parker, D., The History of the Long-lived South Tropical Oval that Interacted with the GRS in May 1997, Bulletin of de American Astronomical Society, Vol. 29, 1019 (1997)  

puntet.gif (63 bytes)Sánchez-Lavega, A., Hueso, R., Lecacheux, J., Colas, F., Rojas, J.F., Gómez, J.M., Miyazaki, I., Parker, D., Dynamics and Interaction between a Large-Scale Vortex and the Great Red Spot in Jupiter, Icarus 136, 14-26 (1998).  

 


planetes.gif (2293 bytes) inicial.gif (2093 bytes) mapaweb.gif (1879 bytes)