gea_min.gif (185 bytes)

Estudi de Júpiter i de Saturn

foed_min.gif (565 bytes)
transp.gif (43 bytes)

  Pŕgina inicial  Mapa del Web  FOED   OAM  |  Cat.gif (882 bytes)

trans.gif (43 bytes)
 blank.gif (49 bytes)

 

int1.gif (841 bytes)
 

  Quč i com observar  

 

 

L'observació visual de Júpiter  

 

L'observació visual de Saturn

 
  Programa per a CCD  
  El programa del GEA  
  T'agradaria participar ?  

  Programa JÚPITER

 
  El Júpiter modern  

 

La circulació atmosfčrica  
  La Taca Roja  
  Els ovals blancs de la STB  
  Les erupcions de la SEB  
  Les taques fosques de la NTB  

 

L'oval de llarga vida de la STrZ  
   Els 'plomalls' de la Z. Equatorial  
   Les erupcions de la NTBs  
   La Pertorbació Tropical Sud  
  Els impactes del cometa SL9  
  Programa Saturn  
  El Saturn modern  
  Bandes i zones  
  L'observació CCD de Saturn  

  

El vňrtex polar Nord i l'hexŕgon  
  La Great White Spot de 1990  
  Les tempestes equatorials  
  La tempesta polar sud de 1994  
  Resultats    
   Resultats publicats  
  Recursos  
   Vistas del sistema solar  
   Apunta't a les llistes del GEA  
  Internat. Outer Planets Watch  
  Links relacionats amb Júpiter  
  Links relacionats amb Saturn  
       
     
   

 

 

 

 inicio.gif (1644 bytes)

 

 

 

 

 

 

 

 
   
blank.gif (49 bytes)

 

 Una mostra de la nostra recerca 
trans.gif (43 bytes)
trans.gif (43 bytes)
seb.jpg (1218 bytes) Erupcions a la Banda Equatorial Sud de Júpiter. Les nostres observacions de la SEBD de 1993 van significar el que fos l'erupció de la banda millor observada i estudiada de tots els temps, la qual cosa ens va permetre no tan sols estudiar-la amb tot detall, sinó també elaborar una teoria sobre les seves causes i el seu comportament en les distintes fases del fenomen.
trans.gif (43 bytes)
Tempestes equatorials a Saturn. El descobriment per part nostra de les tempestes equatorials del 1994, que es van prellongar durant quatre anys, va posar de manifest una nova mena d'activitat en aquest planeta que mai havia estat observada fins llavors. saturn.jpg (7003 bytes)
trans.gif (43 bytes)
sl9.jpg (4428 bytes) Observació, estudi i seguiment dels impactes del cometa Shoemaker-Levy 9 amb Júpiter. Els nostres estudis en totes les bandes espectrals des de 0,4 fins a 2,2 microns van abastar no tan sols el temps dels impactes, sinó també l'evolució posterior dels núvols que aquests van originar, així com el contigut i el ritme de deposició de les partícules fins un any després dels impactes.
trans.gif (43 bytes)
Tempesta polar a Saturn. L'única tempesta polar observada fins a la data a Saturn fou descoberta pel GEA al 1994. El seu estudi, publicat per la revista Science, va posar de manifest que aquests fenňmens poden jugar un paper clau en la formació de les bandes i zones del planeta. polar.jpg (5411 bytes)
trans.gif (43 bytes)
grs.jpg (7619 bytes) Estudi de les oscil·lacions de la Gran Taca Roja de Júpiter. El nostre estudi amb imatges CCD preses des de terra i amb el HST posa de manifest la persistčncia de les oscil·lacions de la Taca Roja amb una amplitud de 0°8 graus en longitud i amb un periňde de 90 dies. També es va trobar que, malgrat les interaccions sofertes per aquest detall joviŕ, hi ha forts indicis de que la fase s'ha mantingut constant durant els darrers quaranta anys.
trans.gif (43 bytes)
Descobriment i estudi d'un nou tipus d'activitat a la NTBs de Júpiter. Uns petits vňrtex anticiclňnics apareguts al cantó sud de la NTB, sobre el gran jet dels 24°N, han estat seguits de forma continuada durant gairebé una dčcada, la qual cosa  representa un récord de longevitat. També s'ha estudiat la seva vorticitat i els canvis a llarg termini del jet. ntb.jpg (5536 bytes)
trans.gif (43 bytes)
perfil_p.jpg (3818 bytes) Estudi dels vents zonals de Júpiter. S'han  analitzat imatges preses amb el HST des de 1995 fins l'any 2000. Les mesures indiquen que durant un periode de 20 anys els vents de l'alta troposfera de Júpiter s'han mantingut globalment estables, malgrat que localment s'han detectat diferčncies.
trans.gif (43 bytes)
Simulació per ordinador d'atmosferes planetŕries. Entre les darreres investigacions que es porten a terme estŕ  el estudi de fenňmens de les atmosferes del planetes gegants mitjançant simulacions per ordinador. simula_p.jpg (3202 bytes)
trans.gif (43 bytes)