LA TEMPESTA POLAR SUD DE 1994  

 

L'única tempestat polar sud detectada fins a la data a Saturn es va desenvolupar entre agost i novembre de 1994, i va ser descoberta pel GEA amb el telescopi d'1 metre de l'Observatori de Pic du Midi.

Imatges preses la nit del 12 al 13 d'agost de 1994. Són les originals del descobriment de la tempesta polar (Gómez et al., 1994). Malgrat les desfavorables condicions d'observació, es percep una taca clara prop del pol Sud (a dalt) que gira amb Saturn. La mateixa regió havia sigut observada unes nits abans sense que s'apreciés cap detall. La tempestat va aparèixer en els 57°S, i inicialment era un traç d'aspecte arrodonit d'uns 7.000 km, que aviat es va expandir longitudinalment al llarg del seu paral·lel, a raó de 15,5 m/s fins a circumdar tot el planeta, al mateix temps que perdia intensitat. En latitud va abraçar una franja entre els 50 i 61°S (Sánchez Lavega et al., 1996).

 

La tempestat, quatre dies després de que fóra detectada, havia duplicat les seves dimensions i començava a estendre's . Les imatges van ser preses en llum roja (J.M. Gómez, Ob. Pic du Midi).

   

 

Aquestes imatges mostren la ràpida expansió de la tempestat polar (Observatoris de Pic du Midi i de Mollet).

 

La sèrie d'imatges preses amb llum infraroja mostra el desenvolupament de la tempestat el 29 d'agost (F. Colas, Ob. Pic du Midi).planetes.gif (2293 bytes) inicial.gif (2093 bytes) continua.gif (1784 bytes)

mapaweb.gif (1879 bytes)