IMPACTES DELS FRAGMENTS DEL COMETA SHOEMAKER-LEVY 9 AMB JÚPITER

 

El cometa Shoemaker-Levy 9 (1993e) va ser descobert al 1993 per Eugene i Carolyn Shoemaker i David Levy. Per causa d'un proper encontre amb Júpiter, va ser capturat pel planeta quedant en una òrbita molt el·líptica. Al 1992 va tenir un encontre molt pròxim i es va trencar en 21 fragments a causa de la gravetat del planeta, els quals van quedar dispersats al llarg de varis milions de quilòmetres.

Els càlculs de l'òrbita van mostrar que les restes del cometa anaven a precipitar-se contra Júpiter el juliol de 1994, creant-se una enorme expectació en els medis científics. No es coneixia la grandària, massa i composició del cometa. Es va estimar que el cos original tenia entre 2 i 10 km de diàmetre i els majors fragments podrien tenir entre 1 i 3 km. Ningú no sabia amb certesa què és el que passaria. Gairebé tots els aficionats, observatoris terrestres i les sondes interplanetàries que podien tenir accés al planeta, es van preparar per a observar el que després va demostrar ser el més gran espectacle i al mateix temps la major catàstrofe en el sistema solar que mai ha pogut observar l'home. Entre el 16 i el 22 de Juliol de 1994 els fragments van anar impactant, l'un darrere de l'altre, amb l'alta atmosfera de Júpiter i l'esdeveniment va superar pràcticament totes les expectatives que havia despertat tant entre els científics com entre els profans. Aquest magne esdeveniment va ser seguit també pel GEA des de la seva xarxa d'observatoris i amb el telescopi de 1 m de l'Observatori de Midi-Pyrenées (Pic du Midi).

Les restes del cometa Shoemaker-Levy 9 vistes pel Telescopi Espacial Hubble el 18 de maig de 1994  

Esquerra, dibuix simulat del JPL mostrant la seqüència d'impactes. Noteu que encara que van caure molt prop del terminador, ho van fer per la part de l'hemisferi de Júpiter no visible des de la Terra i per la qual cosa no es van poder observar directament els impactes, sinó només els seus efectes. A la dreta, muntatge de tots els impactes vistos des del pol sud de Júpiter. Les imatges van ser preses a la banda de l'infraroig de 2 microns des de Mount Palomar Observatory.

 

ELS IMPACTES
EVOLUCIÓ DELS IMPACTES

 


Bibliografia

puntet.gif (63 bytes)J.M. Gómez, Lecacheux, J., Colas, F., Laques, P., Rouan, D., Tiphene, D., Sánchez-Lavega, A., Observations of the SL9 impact on Jupiter from 0.4 to 2.16 microns at Pic-du-Midi Observatory, Bulletin of the American Astronomical Society, 26, nº 3, 1994.  

puntet.gif (63 bytes)A. Sánchez-Lavega, Lecacheux, J., Colas, F., Gómez, J.M., Laques, P., Miyazaki, I., Parker, D., Morphology and Motions of the SL9 Impact Clouds (July 1994 - April 1995), IAU Colloquium 156, Baltimore, Mayo 1995.  

puntet.gif (63 bytes)A. Sánchez-Lavega, Lecacheux, J., Colas, F., Gómez, J.M., Laques, P., Miyazaki, I., Parker, D., Motions of the SL9 impact clouds, Geophysical Research Letters 22, 1761 (1995).  

puntet.gif (63 bytes)A. Sánchez-Lavega, Lecacheux, J., Colas, F., Laques, P., Gómez, J.M., Rojas, J.F., Acarreta, J.R., García-Melendo, E., Temporal Evolution on the SL9 Impact sites: July 1994- August 1995, International Conference on the SL9-Jupiter Collision, París, Julio 1996.  

puntet.gif (63 bytes)A. Sánchez Lavega, Lecacheux, J., Colas, F., Laques, P., Gómez, J.M., Rojas, J.F., Acarreta, J.R., García Melendo, E., Evolución temporal de los sitios de impacto del SL9 con Júpiter: Período Julio 1994 a Agosto 1995, Revista de la Sociedad Española de Astronomía 7, 35 (1997).   

puntet.gif (63 bytes)A. Sánchez-Lavega, Gómez, J.M., Rojas, J.F., Acarreta, J.R., Lecacheux, J., Colas, F., Hueso, R., Arregui, J., Temporal Evolution of the Features Created by the Collisions of the Comet Shoemaker-Levy 9 on Jupiter: July 1994-September 1996, Icarus 131, 341 (1998).

  


planetes.gif (2293 bytes) mapaweb.gif (1879 bytes) inicial.gif (2093 bytes)